enkilometeritaget

Åland Marathon

Kategori: Allmänt

Yes så var det dags att återberätta helgen som varit. Det här kommer nog att bli ett långt inlägg så ni får försöka stå ut.
 
De var jag, cicci, syrran, Henrik och Minna, samt henriks syskon med respektive som bokat en villa på Åland. Grabbarna skulle springa och tjejerna var med för att ha det mysigt och även supporta lite.
 
Efter en gungig båtresa kom jag, Cicci och Denice fram till Åland kl 22:45 lokal tid och möttes av storm. Det hade snöat runt 10-20cm under dagen och snön vräkte ner. Att köra med sommardäck var ingen lätt uppgift men vår stjärna till chaufför, Cicci, hanterade det med bravur. Tills vi kom fram till vårt boende där en uppförsbacke mötte oss som vi inte kunde ta oss upp för. Men Henkan, hans bror Daniel och deras syster Jennys kille Christian (mille) mötte upp och tillsammans knuffade vi upp bilen.
 
Det var väldigt skönt att få komma in i värmen och sätta sig ner och prata lite med dom andra. Det var ett tag sen vi sågs och några av oss har inte direkt umgåtts förut så det var trevligt att liksom lära känna varandra.
 
På lördag strålade solen och inbjöd till en morgonpromenad för att ta en titt på omgivningarna. Det låg verkligen supermysigt vid en liten havsvik. Villan vi hyrt var toppen, 4rum med 2 sängar och en extrabäddsoffa. Två badrum, bastu, två vardagsrum och överlag allt man kan önska sig. Dessutom ingick lakan, handduk och slutstädning....kan det bli bättre?
 
 
 
Vid lunch stack vi in till Mariehamn för att hämta nrlapparna. Tyvärr fick man bara göra det vid 18 så tjejerna tog bilen hem och handlade middag på vägen medan vi grabbar fick hänga kvar i centrum. Som tur var hittade vi en sportbar där vi kunde se på fotboll tills vi fick hämta våra nrlappar :-). Arrangemanget på Åland är en aningens mindre än vid sthlm marathon om man säger så. Här fick man...just det en nr lapp och inget mer. Inget tidchip, ingen bag med reklam och prylar, ingenting utom en nr lapp.
 
 
Hemma igen bjöds det på trerätters. Stekt sparris med lax, parmesanost och skiratsmör följdes av en grym köttfärssås med pasta. Som avslutning en variant på marrängswisch. Guda gott.
 
Nu började man känna laddningen inför morgondagen. Det är något speciellt att göra såna här lopp som en grupp. Jag fick verkligen känslan från klassikern. Det här sociala och trevliga att hänga med folk man gillar, samtidigt som man liksom har den där spänningen och förväntan som man delar med andra. Man kan ladda och prata ihop sig etc. I love it!
 
Det var tidigstart redan 08:30 så det blev tidigt i säng. I skydd av mörkret drog så fyra grabbar iväg till starten. Det var -5grader men det som verkligen oroade oss var underlaget. Snön som kom på fredagen hade töat på lördagen och sen fryst på. Det var is is och åter is.
 
Starten gick och de första 2km (som även var dom 2 sista km) gick på gång och cykelbana som inte var plogad eller sandad. Ojämn is som var stenhård att springa på och givetvis hal. När vi kom ut på landsvägen blev det inte mycket bättre. Antingen ojämn is vid väggrenen eller bilspåren som var glashala. Det var bakhalt något fruktansvärt och det slet på kroppen. Efter mindre än 10km kände jag mig stel i rumpan vilket jag aldrig gjort vid löpning tidigare. Vid 12km var jag lika stum och stel i vaderna som vid målgång under sthlm marathon. Redan här insåg jag att det här skulle bli en dålig dag.
 
Jag höll dock bra tempo, runt 5:30 fram till 15km och sen något långsammare allt eftersom men upp till 3mil låg jag faktiskt under sub 4. Mycket tack vare att jag, Henkan, Daniel och Mille hade Åland Marathons bästa publikstöd. Denice, Cicci, Stina, Minna och Jenny med stöd av 2.5åriga Vanja (Daniel och Stinas dotter) höll inte igen oavsett om det gällde stöd från sidan av vägen eller hängandes ut genom ett bilfönster.
 
Vid ca 3mil fick jag kramp i vänster undersida av låret. Det var första av många kramper resterande del av loppet. Sista 6-7km kunde jag knappt ta mig 500meter innan det krampade igen och jag fick stanna för att stretcha. Vid ca en miljon tillfällen hade jag bestämt mig för att ge upp. Jag stod till och med och pratade med arrangörer vid en kontroll men jag klarade inte av att bryta. Jag hade så jävla ont i benen, var så stel och stum, fick kramp hela tiden och var trött som en döing. Men jag kunde inte bryta. Så jag gneta på. Jag åt till och med en saltgurka, då förstår ni hur mycket kramp jag hade :-)
 
På slutet var jag dessutom för det mesta ensam. Dom snabbare hade sprungit ifrån mig och dom som låg bakom låg långt bakom. Jag såg ingen utan var helt själv ute på en isig landsväg på Åland.
 
Sista 2km gick jag nästan hela vägen men jag lyckades iallafall springa när jag kom in på stadion.
 
103:e plats av 140 som gick i mål...min tid blev 4h26min. Det sjuka är att jag bara var 18min sämre än vid sthlm marathon även fast jag nästan gick mer än jag sprang sista 7km.  Men jag jobbade upp en buffert första 3milen som jag kunde ta av. Så klart lite surt att det blev som det blev när jag ändå höll sånt tempo i 3mil...vem vet vad bra underlag hade kunnat göra. Dock hade jag inte klarat sub4 ändå, jag var helt enkelt inte i den formen.
 
Efter loppet blev det dusch, bastu och lite öl följt av mat och en trevlig kväll med hela gänget. Henkan som klarat sin 10:e marathon bjöd på champange. 10 Marathon är helt klart värt att fira, en grym bedrift. Vi som sprungit var av naturliga skäl helt slut och slocknade redan innan 22 tiden. Henriks bror Daniel sprang in som nr 19 på tiden 3:18, Mille som är Henkans systers kille kom in på tiden 3:37. Jag och henkan kom i princip in samtidigt, det skiljde runt en minut bara.
 
Måndag morgon och man var bra stel i kroppen. Ändå nöjd över att jag avslutade loppet på en helt ok tid med tanke på förutsättningarna. Det står ju dock klart att jag ännu inte är direkt bra tränad i benen eftersom det sliter så hårt på mig. Man såg många andra löpare som kämpade med underlaget med dom tröttnade inte på samma sätt som jag eller fick den krampen som jag fick. Men men vi är alla olika.
 
Så kan vi summera en toppenhelg på Åland och min andra mara. Nu blir det Vätternrundan nästa år istället men marathon det ska jag göra igen. Och nästa gång ska jag ner under 4h, inget snack :-)
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemma igen

Kategori: Allmänt

Då var man tillbaka i vardagen igen efter en helg på Åland. Mycket trevlig helg med bra mat, trevligt sällskap och även en marathon, som tyvärr blev en rätt lökig historia. Men jag får återkomma till det där för det är en historia som förtjänar mer utrymme :-)
 
Jag kan bara konstatera att jag inte har tur med väder när jag ska springa marathon men att jag ändå får vara nöjd över att ha tagit mig i mål på 4:26 med tanke på förutsättningar och vilket underlag vi fick springa på.

Ny jacka

Kategori: Allmänt

Jag köpte ju ny jacka...här är den. Toppen skön och speciellt bra att man liksom får ett vindskydd för ansiktet om man drar upp blixtlåset hela vägen.
 
 

Here we go again!

Kategori: Allmänt

Jaha då var det dags igen....7 Vitargo skall intas innan loppet och under själva Åland Marathon skall jag trycka 3 gels, 2 liquid och ett GTrör. Eller GT röret börjar jag ta innan och sen en tablett här och där.
 

Shopping

Kategori: Allmänt

Jag är ingen storshoppare direkt men senaste dagarna har det blivit åka av. Skjorta och kallingar i fredags, jeans, skjorta och strumpor i lördags. Och så igår blev det vinterjacka och ingen billig sådan. Cicci har nött i mig att det är lika bra att köpa en dyr som håller.
 
Så det blidde en för 3500kr. Med lite vitargo och laddning inför Åland Marathon handlade jag för 4000kr igår och totalt i helgen har det nog gått nästan 6000kr.
 
Men det drabbar ingen fattig som man brukar säga och pengar är ju till för att användas :-) Dessutom kommer lönen imorgon så bra timing.
 
Dock insåg jag imorrse att mitt SL kort tydligen gick ut igår och inte imorgon. Där stod jag med 200kr kvar på kortet (egentligen hade jag mer då jag fått in pengar som cicci mfl var skyldig mig men det visste jag inte).
 
Nu hittade jag en bussremsa som jag haft kvar så jag slapp köpa sms biljett. succe!!! Ska lägga upp en bild med min fina nya jacka senare. Så kan jag säga att jag har en modeblogg också :-)

The Killers

Kategori: Allmänt

Som jag väntat på att The killers ska göra en spelning i Sverige som inte är på typ Hulstfred (varför åker man dit?).
 
Så idag när jag slog upp metro så såg jag annonsen. The Killers lirar på Ericsson Globe den 28:e Feb nästa år!!
 
Nu är biljetterna fixade och man kan lite så där nöjt gå och se fram emot vad som säkerligen kommer bli nästa års bästa spelning.
 
 

Löpning, shopping och lite brunch

Kategori: Allmänt

Det har varit en bra helg. Den började i fredags med att jag kände för att kolla lite på kläder. Så jag och Cicci styrde bilen mot Thuns ca 7mil norr om Stockholm. Dom hade mycket fint för killar men tyvärr lite i min storlek. Nu blev det ändå en skjorta och ett två pack kallingar från björn borg.
 
Cicci var inte helt nöjd över mina futtiga köp, enligt henne så KÖPER man saker när man säger att man ska åka och handla. Jag är mer av inställningen att man kollar läget och hittar man något så köper man det.
 
Lördag så drog Cicci iväg till Åkersberga för att fika med sin mamma som fyller 50år på måndag. Och skicka iväg henne och hennes man till Nordic Light hotell för myshelg med skumpa, chocklad och mysig middag.
 
Jag passade på att ta en löprunda. 1mil blev det i ett rätt mediokert tempo men det är ungefär på den nivån jag är just nu. Det känns värdelöst inför åland men då är ju saker och ting lite som dom brukar så jag antar att det är bra.
 
Efter löpningen blev det lite shopping med bror. Nu handlades det mer, ett par jeans, en skjorta och 5par strumpor. Bror köpte 2 par jeans så vi var nöjda och belåtna. En fika hos mormor och morfar blev det också innan middag och soffhäng.
 
Cicci kom hem från Åkersberga och kvällen avrundades med ett glas vitt i soffan.
 
Söndag och vi gled in till Nordic Light för att köra överrasknings brunch med Ciccis mamma som ju som sagt fyller 50. Vi var totalt 12 personer och det blev en toppen brunch. Mycket gott och trevligt sällskap.
 
På eftermiddagen tog vi en promenad med Sigge. Cicci skulle spela allan ballan och låta sigge liksom hoppa på stenarna nere vid edsviken. Sigge gjorde bra ifrån sig tills han halka och satte i bakbenen. Cicci skrattade nöjt och så halkade hon också och stod med beneni vattnet till strax under knäna. Skrattar bäst som skrattar sist sa jag som stod på torra land och beundrade spektacklet.
 
Så var ännu en helg till ända och dags att sova innan en ny vecka påbörjas.
 
 

Sigge 1 år!!

Kategori: Allmänt

Sigge fyllde 1 år i veckan. Har varit lite mycket så jag har inte hunnit blogga om det. Stora killen alltså. Vi hade dock inte fixat någon speciell present eller så till honom och inte heller någon form av tårta.
 
Men klart som fan han ska ha en tårta tänkte jag. Det fick bli lite improviserat då vi inte hade något och då han redan ätit. En bit leverpastej med ost lindad runt, och så ett ljus.
 
Patetiskt tyckte jag och skämdes nästan lite men Sigge satt som förstenad och tog inte blicken från denna fantastiska present. När jag och Cicci tagit en miljon bilder orkade han till slut inte vänta och tittade vädjande upp på oss och då blåste vi ut ljuset och sa varsågod.
 
 

Löpning

Kategori: Allmänt

Jaha så blev det då löpning igen. Tog en kortare runda igår. 2.8mils passet i lördags slet och eftersom det här är näst sista veckan innan åland var jag rädd för att gå på för hårt. Det är inte så att jag hinner träna upp någon direkt form ändå så jag har vilat. Igår blev det 6 pinsamma km i rätt långsamt tempo. Känslan överlag är inte bra, jag är mentalt urladdad, har ingen lust med löpning alls och vet om att jag inte är i form.
 
Det är egentligen extremt jävla korkat att ens försöka sig på en mara när man är så orutinerad på distansen som jag är. Möjligen om man hade en sån där löparkropp utan fett som många lyckligt lottade har men tyvärr tillhör inte jag den kategorin. Jag bär istället på några osköna extrakilon som kommer göra varje steg nästa söndag till en otrevlig upplevelse.
 
Vi får se hur det går helt enkelt.

4-4

Kategori: Allmänt

Var på Olearys igår med brorsan och två kompisar för att se Sverige få stryk av Tyskland i VM-kvalet. Det blev väl som befarat i början och Tyskarna körde verkligen över Sverige.
 
Nu gjorde det inte så mycket, vi vet att Tyskland är kanske världens bästa lag så det var väntat. Vi hade trevligt ändå med lite käk och några öl. Kul att sitta och snacka om allt möjligt.
 
Men så kom ju vändningen och när Elm drar in 4-4 med bara sekunder kvar av matchen så exploderade ju hela lokalen. Folk stod på borden och hoppade och allt var bara kaos. Så sjukt stort att vända 0-4 till 4-4 borta mot tyskland i Berlin.
 
En kväll att minnas helt klart.
 
 

Dry the river

Kategori: Allmänt

Dry the river är ett UK band som släppte sin debutplatta nyligen iår. Riktigt bra och 2:a Dec spelar dom på Strand. Det är dagens tips.
 
 

Homoerotisk upplevelse......

Kategori: Allmänt

Va fan tänker ni nu, har Danne varit på gaybar eller börjat experimentera sent i livet? Närå inget av dom men jag kommer till det.
 
Söndag och det var äntligen dags för spa. Jag och cicci fick en liveitbox i julklapp och jag fick en till när jag slutade på SIX. Så jag slog ihop dom, la till 500kr och huxflux hade vi en spadag delux på elements spa vid Skanstull.
 
Vi gled in vid 12:30 tiden, bytte om och gled ner i den varma poolen. Super mysigt, speciellt som poolen fortsätter ut som på en balkong. Så man kan ligga i vattnet i den kalla luften och titta ut över eriksdalsbadet och ett höstklätt stockholm.
 
 
 
Efter att ha druckit lite tea var det så dags för vår duo massage. Här uppstod dock ett problem. Vid incheck fick vi med någon typ av plagg som skulle bäras under massagen. När jag tog fram det så insåg jag att det var i princip en tunn tunn typ av pappers blöja. Eller inte ens det, en pappers trosa som inte täckte någonting. Man såg allt. VA FAN liksom. Jag gick ut och frågade argt Cicci om hon hade en likadan och det hade hon.
 
När vi gick in till massagen frågade dom om vi fått våra underkläder.....suck ingen ide att försöka ta sig ur det här. Jag har ändå gjort en endoskopi så det här kan knappast vara värre.
 
Det kändes ändå lite märkligt att lägga sig på massagebordet endast i förd en papperstrosa. Min massör var givetvis en lång rätt vältränad hippie i långt blont hår, skägg och thaibyxor. Han var dock väldigt seriös och gjorde överlag ett bra jobb. Ja det var faktiskt skönt som fan. Speciellt fötterna, han liksom drog i tårna på något sätt...gah. Dock kan jag inte påstå att jag är speciellt van vid att bli tagen så mycket på rumpan av en kille....men det var det fan värt. Massagen var fruktansvärt skön så om man då måste stå ut med att en snubbe kladdar en på rumpan....so be it, inga problem för mig :-)
 
Som en ny människa klev jag ut för lunch vid spabaren. Efter det gick vi mellan poolen, bastun, duschen och vilstolarna.
 
Något jag kan rekommendera till alla, verkligen avslappnande och skönt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Långpass och kalas

Kategori: Allmänt

Helgen har varit toppen. Fredagen spenderades hos Erik där även brorsan var med. Vi käkade lite och spelade sen Starcraft 2. Yes nördigt men fruktansvärt kul när man är 3 som kan lira tillsammans.
 
I lördags var det dags för långpass. Egentligen på tok för sent för att köra ett 3mils pass men jag har haft så dålig uppladdning inför Åland och med sjukdom nyligen så var jag tvungen att se vad kroppen gick för.
 
I strålande höstväder gav jag mig ut och det kändes bra. Jag tog det lugnt, höll väl 5:55 tempo men det gick bra. Till ungefär 2.4mil ungefär. Där någonstans började jag ta slut. På slutet tog jag riktigt slut, jag fick gå upp för alla backar och hade noll energi. Det blev 28km och snittempot 6:15 imponerar inte på någon. Jag är inte i form för en mara men vad ska man göra. Det är bara kriga sig igenom den.
 
Hur som helst kändes det rätt bra att ha kört 28km och det var verkligen en strålande höstdag som gjord för löpning.
 
 
 
 
En stor nackdel fanns det dock. Jag har ingen vindjacka eftersom jag slängde min under maran och jag har ännu inte köpt någon ny. Det var kyligt i lördags så jag behövde något och därför blev det min cykeljacka. Den funkar men den har avtagbara ärmar vilket gör att det sitter ett blixtlås precis i armhålan. Jag hade en löpartröja under som blev svettig och sen min camelback. På något sätt träffade blixtlåset, axelbanden och tröjan så att det låg och nötte. När jag kom hem hade jag ett sånt jävla skavsår så det smärta något fruktansvärt både i duschen och överlag när som helst när det kommer åt tyget på kläderna jag har på mig.
 
Så kan det gå.
 
Efter löpning hade vi besök av Anna och David som var i sthlm och hälsade på. Efter det åkte vi ut till Beas pappa i saltsjöbaden för att fira Bea. Jag hade inte ätit på hela dagen och började nästan gråta när jag insåg att det bjöds på potatisgratäng, lamm, älg och sås. Jag hade räknat med typ fika. Nu blev det fika efter maten så lyckan var total.
 
Hemma runt 21 och jag var verkligen i behov av att slänga mig i soffan och slappa. Men Cicci behövde få ner sina vinterkläder från vinden och när hon väl kom upp dit behövde tydligen hela vårt förråd omorganiseras. Så det blev till att öppna alla lådor, rensa, placera om och slänga.
 
Men skönt att ha det gjort iallafall.

Onsdag

Kategori: Allmänt

En vanlig onsdag.....inget direkt händelsrikt att rapportera. Fick gå en HLR kurs på jobbet och det är så klart superkul att få fräscha upp sånt där så man vet vad man ska göra om någon faller ihop framför en i spåret. Dock är jag inte mycket för teater och sånt så övningar när man ska pröva på att liksom påkalla uppmärksamhet för ett offer föll mig inte i smaken. Jag har helt enkelt ingen lust att sitta på golvet, lottsas att någon svimmat och sen skrika hjälp och fråga "Hur är det, mår du bra" samtidigt som jag skakar personen.
 
Men men.
 
Väl hemma blev det löpning igen. 10km i rätt långsamt tempo. Kändes bitvis ok men för det mesta rätt trögt i benen. Det märks att jag varit sjuk och inte sprungit på 3veckor. Åland marathon känns ju inte direkt lovande och frågan är om dte kommer bli plågsamt värre att ta sig igenom. Kanske skulle man hoppa på halvmaran istället :-)
 
Vi får se hur löpningen känns nästa vecka helt enkelt.
 
Det sjuka var att igår hade jag nästan samma kläder som i vintras. Inte dom varma brallorna men jacka, mössa och tunnare handskar iallafall. Det ni.
 
Vädret just nu känns så där, dte blir verkligen kallare och kallare. På åland lär det väl se ut ungefär så här när man springer......gah orka med en sån mara igen alltså.
 
 
 

Mörkerlöpning

Kategori: Allmänt

Nu har jag i snart ett års tid kört på med löpträning. Det är första gången i mitt 31åriga liv som jag hållit uppe löpningen över ett år istället för att antingen träna något annat, eller helt enkelt lägga ner träningen under vintern.
 
I måndags körde jag första löppasset efter en 3veckor lång förkylning. Det blev 9km i ett ok tempo. Kändes skönt om än lite småjobbigt på slutet.
 
Jag gick ut efter att jag käkat middag vilket gjorde att jag körde första löprundan i mörker sen förra vintern. Det gav så klart en massa minnen från träningen inför sthlm marathon som för det mesta gjordes i mörker, kyla och även snö. Jag kände mig allt lite nöjd när jag sprang där och tänkte på hur jävla hårt jag körde i vinter...eller ja hårt och hårt men jag sprang ändå 3pass i veckan och körde ca 4.5mil vecka ut och vecka in oavsett väder, vind eller kyla.
 
Nu är det snart dags att avsluta det här löparåret med Åland Marathon och sen får löpningen stå åt sidan ett tag. Jag ska ju cykla vätternrundan 2013 med ride of hopes. Det är till förmån för barncancerfonden och jag cyklar tillsammans med 13 andra i en sub 11 grupp. Kanske inte så snabbt som jag bör klara men inte heller så långsamt att det kommer bli enkelt.
 
Allt har sin tid helt enkelt och nu är det tid för cykel.....men inte riktigt just nu.....2-3veckor kvar bara :-)
 

Bra helg

Kategori: Allmänt

Så var ännu en helg över men det har varit en bra sådan. Fredags lugnt och skönt, lite middag och soffhäng innan sängen. Lördag startade tidigt eftersom Sigge tyckte det var en bra ide. Det var så strålande väder att det som jag skrev tidigare blev en cykeltur med Micke. Så jävla skönt och jag är verkligen mer peppad på cykel nu än på löpning. Jag prövade även min nya columbus tröja jag köpte för ett tag sen, riktigt snygg och jag ser fram emot att få köra med den i sommar sen :-)
 
På kvällen var det fest hos Micke och Lisa. Många trevliga människor, lite dricka och överlag superkul. Vi promenerade hem vid 01:00 ungefär och eftersom Sigge sov över hos mina föräldrar blev det sovmorgon på söndag. Det var inte igår man sov till 10:20.
 
Jag Cicci, Rebecka och Johan stack sen upp till Norrtälje för att fira Cicci och Rebeckas mormors födelsedag. Solen strålade, vi satt ute och fika och Sigge sprang varv på varv och brottades med Rebeckas mopsvalp Bobber.
 
Sen kom ännu mer folk och det blev middag. Sen var det bara att köra hem och i princip sova. Både jag och Cicci var helt färdiga efter en rolig men väldigt aktiv helg.
 
 
 
 
 
 
 

Q3 tar tid

Kategori: Allmänt

Dålig uppdatering från min sida men det är Q3 bokslut ohc det slukar all tid och all energi. Fortfarande sviter från förkylningen har gjort att jag inte kört någon träning på tre veckor. Till helgen hade jag planerat att köra ett pass. Men istället för att köra löpning så valde jag cykel. Jag vet inför Åland är det kanske inte så smart men jag hade ändåmest kunnat köra en kortare runda för att känna av och cykel är enklare att liksom njuta sig fram på om det känns tungt.
 
Så jag och bror drog iväg i strålande höstväder och tog en lugn 3.5mils runda. Träden brann, solen strålade och inte ett moln gick att skåda. Njutningen var total.
 

Lördag och söndag

Kategori: Allmänt

I lördags åkte ja ut med pappa och brorsan för att kolla in Lidingöloppet. Vi kom fram till 8km markeringen precis när ledaren sprang förbi. Kort efter kom victor som såg stark ut å sprang in på super tiden 2h och 1 min. Även Tobias passerade kort efter Victor. Vi såg även Adde min syster Ullis och min chef. Alla kämpade på bra och fick bra tider.

Väl hemma städades det lite innan Rebecka och Johan kom förbi. Vi stack till Kista å såg hypnotisören. Tyvärr kan ja inte påstå att den var såvärst bra. Söndagen började med sovmorgon då cicci gick upp å underhöll Sigge. Sen tog vi en promenad innan Pelle å Linnea kom förbi med Moa och Axel.

Jag han även med att se Gurras Enebyberg krossa aik med 9-1 i deras sista match i st eriks cupen för i år. Sen blev det taco middag innan soffläge följt av sängen.

Bra helg helt klart!!